A fanyalgó sógornak is lehet ajándékot találni az interneten

Egy házasságban előbb-utóbb mindig valamelyik félre hárulnak az olyan dolgok, mint a karácsonyi lapok megírása, a csekkek és egyéb dolgok lejárati dátumának fejben tartása, vagy a család más tagjainak szánt ajándékok beszerzése. Amikor a férjemmel összeházasodtunk, nem voltam felkészülve arra, hogy egy idő után az egész családja engem fog zaklatni a családi ünnepeket megelőzően az ajándékvásárlással. Nem hívnak fel, hogy megkérdezzék, élek-e még, mikor negyven fokos lázzal és influenzával nyomom az ágyat, de pánikolva keresnek meg olyan kérdésekkel, hogy „Figyu, mit vegyek a Katinak, most lesz a névnapja?”

Egy ideje már előre készülök az ilyen alkalmakra. Van egy naptár az íróasztalomon, amin bejelöltem az összes szülinapot, névnapot, és a lehetséges ajándékötleteket is odaírom. Eljátszottam már a gondolattal, hogy az anyósom szülinapja előtt minden rokonnak azt tanácsolom, vegyenek neki pohárkészletet (valami haszontalan fajtát… mondjuk, martinis poharakat), és én borzasztóan fogok röhögni, amikor a szülinapi bulin megkapja a nagyjából húsz egyforma pohár szettet.
De rendes kislány vagyok, és nem teszek ilyet. Sőt, az elmúlt egy-két alkalommal már annyira jó fej voltam, hogy az idősebb, internettel és számítógéppel egyedül nem boldoguló családtagok nevében meg is rendeltem az interneten azt az ajándékot, amit kiválasztott az ajándékozó az ünnepeltnek.
Én lettem az ajándékfelelős a családban, ha tetszik, ha nem.

Általában úgy érzem magam emiatt, mint egy tudós, pontosabban, mint egy kutató, mert néha napokig guberáltam az ajánlatok között, mire megtaláltam a tökéletes ajándékot. Ha olyasmit kell vennem, amiben járatos vagyok (pl.: táskát, ékszert, könyvet, stb.), akkor hamar a célegyenesbe kerülök, hiszen megvannak már a bejáratott webshopok, ahonnan mindig rendelek, ha ilyen jellegű ajándékra van szükség. Ellenben, ha olyan ajándékot kell levadásznom, aminek a mibenlétéről nem sok fogalmam van, akkor jöhetnek az erre szánt kínkeserves délutánok. Ilyenkor első körben kiművelem magam az adott témakörben (csak úgy felszínesen), hogy legyen valami fogalmam róla. Utána kitalálom, hogy ezen belül, mi az, aminek az ünnepelt örülne, és az ajándékozónak is belefér a büdzséjébe. Ha ez is megvan, akkor jöhet a vadászat (nem a Vörös Októberre, bár Jack Ryan biztos, ügyesebben boldogulna a férfias holmik világában, mint én).

Közelgett a sógorom születésnapja, és már előre rettegtem a rokonok telefonhívásaitól. Más nők az év legkeményebb időszakának a karácsonyt élik meg a sok főzés, takarítás, bevásárlás miatt. Nálunk azonban a karácsony piskóta a sógorom szülinapjához képest. Nagyon nehéz neki ajándékot vásárolni, mert kevés hobbija van, és rendszerint nem örül semminek, nehéz a kedvére tenni.
Régebben próbálkoztam olyan klasszikusokkal, mint a névvel hímzett törölköző, gravírozott flaska vagy a névre szóló bor, de rendszerint csak lesajnáló nézést kaptam hálás pillantás helyett. Elhatároztam, hogy idén kizárólag a hobbijaival kapcsolatos ajándékokat fog kapni.

Két szenvedélye van, a biliárd és újabban a motorozás. A biliárdhoz kapcsolódóan nem sok mindent lehet neki venni, leszámítva a biliárd bérletet a kedvenc biliárd termébe. Ebből kaphat, mondjuk kettőt (egy-egy tíz alkalmasat) két rokontól. Akkor már csak a másik tizennyolc rokon által adott ajándékot kell kitalálnom. Remek!

Rászántam a délutánt, és elmerültem a motorozás világában. Igaz, hogy csak online. Nagyon sok cikket elolvastam a témában, és rengeteg ajándék ötletet gyűjtöttem. Egy motorozást szerető embernek rengeteg ajándékot lehet venni… pl.: motoros dzsekit, bőrruhát, esőruhát, kesztyűt, csizmát, stb. Mivel a sógorom nemrég kapott rá a motorozásra, ezért ilyen holmijai még nincsenek.

Ezek mind nagyobb értékű ajándékok, így az a csodálatos ötletem támadt, hogy nem konkrétan valakitől kap egy motoros csizmát, valaki mástól pedig egy bőrruhát, a harmadiktól meg egy pár kesztyűt, hanem összeállítok neki egy jó kis szettet, elosztom egyenlően a végösszeget, és minden rokon beleadja a saját részét. (A biliárd bérleteket pedig megkapja „grátisz”.)

Már csak a legnehezebb maradt hátra: megtalálni azt a motoros boltot, ahonnan mindent be tudok szerezni. Lehetőleg nem horrorisztikus áron, hiszen az ajándékokon kívül természetesen rám hárul a buli kellékeinek megvásárlása is. (Pl.: a tetemes mennyiségű pezsgő és a különleges Eszterházy torta, amit csak egyetlen cukrászdából szeret az én kedves sógorom.)

Így sikerült rábukkannom a sixgear.eu oldalra, amely a Sixgear márkájú motoros ruhákat forgalmazó cég oldala. Sőt, a honlap szerint a termékeik saját tervezésűek, és ettől máris szimpatikusabbak lettek nekem. Szívesebben támogatok kreatív vállalkozásokat a pénzemmel, mint egyszerű viszonteladókat. A leírás alapján a motoros ruhák szakítószilárdságát, kopásállóságát és még a légáteresztő képességét is tesztelik. Mi több, a Magyar Mentőmotor Alapítvány is Sixgear termékeket használ, ez nekem pedig bőven elég referencia.
A sixgear.eu oldalon, a Termékek menüpontban lelkiismeretesen végignéztem az összes terméküket… igen, még a női motoros dzsekiket és a női motoros nadrágokat is. Bár a sógorom még mindig férfi, de a témában való elmélyülés közben én is kedvet kaptam ahhoz, hogy felpattanjak egy kétkerekű járgányra. Elképzeltem, hogy mennyire vagány lennék, ha egyszer motorral mennék dolgozni, vagy motorral mennénk a Balatonra a férjem és én. Természetesen én vezetném a motort, ő pedig a szemét becsukva sikítozna mögöttem. Csodás életkép!

De térjünk vissza a sógorom szülinapi ajándékához! A méretét szerencsére tudom, így a sixgear.eu oldalról továbbmentem a cég webshopjába. Megrendeltem egy motoros bőrruhát, egy pár motoros kesztyűt, egy motoros csizmát, és még egy esőruha is belefért a családi kupaktanács által meghatározott keretbe. Tartottam tőle, hogy sok mindent nem tudunk venni ennyi pénzért, de meglepően kedvező árú termékeket találtam ebben a webshopban. Mindent a kosárba tettem, majd meg kellett adnom az adataimat. A rendelési folyamat során házhozszállítást kértem, és banki átutalásos fizetési módot választottam.

A csomag időben megérkezett, a szülinapi buli előtt egy héttel. A doboz kibontását követően sajnálattal konstatáltam, hogy ezek a ruhák bizony kiváló minőségűek, első osztályú motoros holmikat kaptam. Nem fognak elkopni a sógorom következő születésnapjáig, hogy akkor megint motoros holmikat vehessünk neki… jövőre megint jöhetnek a focis könyvek (utálja a focit, és a könyveket is), nyakkendők (sosem hord nyakkendőt) és a durcás ábrázat a nap végén a sok haszontalan vacak miatt. A szülinapi buli pazarul sikerült, és az én mindig morcos sógorom végre elismerően pillantott rám az ajándékozást követően, aztán húzott egy merészet. Az ünneplő rokonság előtt ledobálta a ruhákat magáról, és rögtön felpróbálta a motoros bőrruhát, ami tökéletesen passzolt rá. Ennél nem állt meg, és felvette csizmát és a kesztyűt is, aztán nemes egyszerűséggel – a tortázást meg sem várva – kiviharzott, és felpattant a motorjára. Késő estig nem is láttuk őt… akkor is csak azért jött vissza, mert nem akart lemaradni a pezsgőzésről.