A kíváncsi gyermekszáj

Azt hiszem nem kell senkinek sem bemutatni, hogy milyen is a kíváncsi gyermek. Persze ezt főként azok tudják csak, akiknek van gyermekük. Neked van esetleg? Tudod milyen az amikor kíváncsi, és folyton faggat?

A gyermekáldás

Ameddig nincs saját gyermekünk, addig nem tudjuk megtapasztalni igazán, hogy milyen is amikor valakinek van egy csemetéje, aki folyton kíváncsiskodik.

Emlékszem amikor a gyerekek már nagyobbak voltak, mondtam én is nekik, hogy mennyivel jobb volt amíg nem tudtak még beszélni. Először nem értették, hogy miért is mondok én ilyet, és hogy mennyire szívtelen vagyok Persze semmi rossz szándékom nem volt ezzel kapcsolatban, csak annyi, hogy folyamatosan beszélnek, és ez sok esetben igen csak fárasztó tud lenni. Azt gondolom, hogy amint megtanultak beszélni, attól a pillanattól kezdve be sem áll a szájuk.kid-with-mom-1561216_640

A kíváncsiság

Ugye minden kicsi ki van éhezve arra, hogy mindent tudjon Nem baj, ha nem rá tartozik, őt akkor is érdekli. Amikor még terhes voltam, számtalan könyvet olvastam az áldott állapotról. Ez a könyv az elejétől kezdve mutatta be a terhességet és a kisgyermek korszakot is. A könyvben volt egy szakasz, amit úgy hívtak, hogy a „Miért” rész. Nem értettem, hogy mi az, de gondoltam, majd ha eljutok odáig, akkor majd megértem…

Ma már nem csak a könyvben tapasztaltam meg, hanem a valóságban is. Ami érdekelte a gyermekeimet, azt mindig megkérdezték. Őket nem érdekelte az, hogy ez kellemetlen lehet az én, vagy akár az ő számukra is, nem igazán fogták fel még a kérdéseik súlyát.

Sok esetben annyira tudták, hogy mikor kell éppen kínosat kérdezni. Emlékszem számos alkalommal hoztak szégyenbe, vagy éppen zavarba azért amit kérdeztek.

A kellemetlen kérdések

A tipikus miértes időszak egyik legkellemetlenebb időszaka az volt, mikor a lányom megkérdezte a barátnőmtől, hogy neked miért nagy a hasad? Csak nem kisbabád lesz? Iszonyúan zavarban voltam, és kellemetlenül éreztem magamat, hiszen Gabi csak felszedett pár kilót az utóbbi időben. Nem volt elég, hogy őt mennyire zavarta, még emlékeztetni is kellett rá. Te jártál már így, voltál már ilyen helyzetben?

A fiamat minden érdekelte. Még akkor is amikor már nagyobb volt. Mint valami kis tudóst. Ez hogyan működik, miért csinálja ezt…Milyenek a napelemes rendszerek? Az utóbbi kérdés hallatán én is meglepődtem, hogy honnan szed a gyerek ilyet, hiszen nem is találkozhatott ezzel a szóval.

Aztán rájöttem, hogy a szomszédba a minap szereltek napelemes rendszert, és ott hallotta. Mivel nem látta, hogy mit raknak, bár ha látta is volna, neki akkor sem jelentett volna sokat, hiszen nem értette volna.

Szóval minden összevetve, tudják a gyerekek, hogy hogyan, és mikor kell az embert kellemetlen helyzetbe hozni, vagy zavarba ejteni. Így vagy úgy, mindenki megtapasztalja majd egyszer.