Castrol linkgyűjtemény

Castrol
Castrol

Nagyapám még csak most ismerkedik a számítástechnika világával, nem kevés türelemjátékot és bonyodalmat okozva nekünk ezzel. Olyan, mint egy gyerek, folyamatosan csinálja nekünk a programot, ami egyébként nem baj, mert jó, hogy így ismét együtt tölthetünk egy csomó időt, de nem mindig tudjuk ugye belepréselni a sok munka és egyéb elfoglaltság miatt a számítástechnikai szakkört. Ilyenkor pedig elengedhetetlen egy kis magyarázkodás, amit így is, úgy is egy kis sértődés követ, majd ez után pedig jönnek a sűrű telefonok, hogy csak ezt és ezt magyarázzuk el távolról.

De egyébként öröm a tanulás vele, mert mindig tud újat mutatni, találni, kérdezni és roppant mókás szituációk alakulnak így ki. Például csinált egy linkgyűjteményt, ahol az összes számára fontos web url címet bemásolta egy excel táblázatba, és a mellettük lévő oszlopba pedig beírta, hogy melyik, mit takar. Egyébként ez egy hasznos kis táblázat lenne, ha valóban megfelelőképp állította volna össze. De olyan kis apró logikai bukfencek is vannak benne, amit hiába próbálunk neki elmagyarázni és megértetni, nem igazán megy át az információ.

A papám egyik hobbija például az autó-, és motorszerelés, ehhez pedig megtalálható a kis műhelyében mindenféle szerszám, alkatrész, és egyéb kellék. Ennek köszönhető az is, hogy a Castrol olajok és kenőanyagok csak úgy hemzsegnek a műhely polcán. Csak nem képzeljük azt, hogy az eltérő fajtájú és minőségű motorokhoz ugyanazt használja? Na nem, itt kérem magas szintű hozzáértésről van szó. Minden egyes motorhoz, kis géphez az ahhoz tartozó legtökéletesebb Castrol terméket használja, ezzel is megnövelve annak élettartamát. És mivel soha nem lehet abban elég biztos, hogy van otthon elegendő mennyiségű mindenből, ami kell, ezért vésztartalék Castrol olajok is rejtőznek a műhely mélyében. De a nagypapámról van szó, ő még ennél is óvatosabb, és ezért a kis linkgyűjteményébe pakolt egy webshopból az összes olyan Castrol olajra mutató linket, melyet szükséges lehet megrendelnie bármelyik pillanatban.

Próbáltuk neki elmagyarázni, hogy nem fontos az összes linket külön kigyűjtenie, elegendő, ha a webshopot elmenti a kedvencek közé, és máris kedvére böngészhet a rendelhető cikkek közül. Erre csak az a válasz szokott általában érkezni, hogy „Drága fiam, hát nincs akkor nekem arra időm, hogy keresgéljek. Jobb előre felkészülni vészhelyzetre!” – ja, hogy a papa ilyen elfoglalt. És ráadásul még ilyen veszélyes helyzetek is fenyegetik. Mondtam én, hogy tud alkotni, hogy ha akar.

Szóval a gyűjteményére visszatérve, valóban célszerű olykor ezeket a taktikákat alkalmazni, nem véletlenül jöttek létre a kilencvenes években ezek a linkgyűjtő weboldalak. De azt hiszem mára már értelmüket vesztették a böngészők kiegészítő alkalmazásai, és egyéb lehetőségei miatt. Viszont, ha nagypapa így érzi magát biztonságban, ám legyen. Én nem fogom meggyőzni úgysem arról, hogy létezhet más megoldás is.