Hasznos link:

https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/

Ha eladnád a házad vagy lakásod, vagy ha lakást vagy házat vennél, mindenképpen tudnod kell az energetikai tanúsítványokról. Ezek azok a papírok amelyek nélkül ma már nem érdemes ingatlant venni, sőt nem is szabályos. 2012. január 1-től minden ingatlanra, lakásra, házra kötelező megcsináltatni az energetikai tanúsítványt, ezen papírok nélkül nem cserélhetnek gazdát.

Maga a tanúsítvány egy kategóriába sorolja be az ingatlant (például: A, B, C, D, E, F, G). A jelenlegi szabályozás 12 kategóriát (AA++-tól JJ-ig) tart számon és követel meg. Ahogy a háztartási gépeknél is az “AA++, AA+, AA, BB” kategóriák a legjobbak, úgy az ingatlanoknál is. Értelemszerűen a legkacifántosabb a “JJ” kategória, valószínűleg erre kell majd legtöbbet áldoznunk a felújítás során. A “CC” kategória jelenti az állapotnak megfelelő karbantartást és szintet. A kategória, amibe besorolnak egy ingatlant, arról nyújthat információt nagy vonalakban, hogy mennyi anyagi ráfordítást igényel a rezsi kifizetése havonta. Sőt akár azt is megtudhatjuk, hogy milyen állapotban van az ingatlan, és hogy mennyibe kerülne felújítani és korszerűsíteni. A kategóriákba sorolásnál figyelembe veszik a nyílászárók állapotát, a belmagasságot, a szigetelés vastagságát és azt is, mikor épült az ingatlan. Ezen információk alapján kerül megállapításra a kategória.

Talán a legfontosabb információ mindezek után az ár. Részletes tájékoztatást ezen az oldalon is tudunk szerezni: https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/. A tanúsítvány kiállításának ára elég sok mindentől függhet. Meghatározza például az, hogy a felmérni kívánt ingatlan Budapesten vagy vidéken található. Budapesten olcsóbban tudjuk ezt a procedúrát elvégeztetni, míg vidéken ez egy kicsit többe kerül. Átlagosan 3000 forinttal kerül több pénzbe vidéken felméretni az ingatlanunkat, mint Budapesten. Az árat befolyásolja az is, hogy lakásról vagy családi házról szeretnénk energetikai tanúsítványt kiállíttatni. Ha családi házról szeretnénk kérni, akkor szintén többet kell fizetnünk mintha csak egy lakásról szeretnénk. Sőt az ingatlan nagysága (négyzetméterben) szintén befolyásolja a kapott összeget. Minél nagyobb az ingatlan, annál többet kérhetnek el a bizonyítvány kiállításáért.

A feltüntetett árakba többféle szolgáltatás is bele van kalkulálva. Bele van számolva a helyszíni felmérés maga, de ezen kívül még számos más szolgáltatás is. Egyértelműen megkapjuk magát az energetikai tanúsítványt, amely 10 évre biztosít minket az ingatlan kategóriájáról. Akár 24 órán belül el tudják végezni a felmérést, mindezt felár nélkül. Élhetünk az ingyenes visszahívás lehetőségével is bármelyik hétköznap reggel 8 órától este 8 óráig. Rugalmas időbeosztás szerint dolgoznak; ki tudjuk választani a számunkra legoptimálisabb időpontot, akár hétvégén, akár este szeretnénk ellélegeztetni az ingatlan állapotfelmérését. A feltüntetett árakért választhatunk elkészítési és kiszállítási módot is. Lehetőségünk van elektronikusan kérni a tanúsítványt emailben, de élhetünk a személyesebb, futár által kézbesített formával is. Keress rá erre az oldalra: https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ ha még bővebb információt szeretnél a szolgáltatásokról.

A fentebb belinkelt cég (https://www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/) árgaranciát is vállal. Ami azt jelenti, hogy ha kedvezőbb áron megtaláljuk az általuk nyújtott szolgáltatást egy másik cégnél, akkor ők azon az áron végzik el a munkát. Jelenleg még csak az adásvételi szerződésekhez kell kötelezően csatolni az energetikai tanúsítványokat, de csak idő kérdése, hogy kötelező legyen a hirdetéseknél is megadni a kategóriát, amibe az ingatlan tartozik. Ezért is jobb elébe menni egy ilyen szabályozásnak és felkészülni erre is. A kiállított tanúsítványok 10 évig érvényesek, így elég hosszú ideig biztosítva leszünk arról, hogy ha életbe lép a szabályozás, nekünk már ne kelljen hátrányból indulnunk. Készüljünk fel erre is, mindössze pár órát vesz igénybe mindezt elintézni.