Hogyan mentette meg a lakhatásunk a napelem rendszer pályázat?

Mindenkinek van valami hobbija. Valakinek az újságolvasás, esetleg az online magazinok vagy politikai fórumok böngészése – mindig valami új információ reményében.

Az egyik kolléganőm imád az interneten böngészni és érdekes, hasznos dolgok után kutatni. Azt hiszem ő az az ismerősöm, aki a legokosabban használja az internetet. Mivel a könyvjelzői között egy idő után már nem tudott kiigazodni, ezért linkkatalógust kezdett vezetni a gépén. Természetesen abc sorrendben, témák szerint felosztva. Ez volt a mi hatalmas szerencsénk!

Két évvel ezelőtt férjemmel végre sikerült megvennünk az agglomerációban egy kis házat, amihez még egy apró kert is tartozik. Amikor beköltöztünk úgy éreztük, hazaértünk – minden tekintetben. Egy idő után viszont rá kellett jönnünk, hogy hiába szép a házunk, egy dologban mégis hiba van – mégpedig a fűtőrendszerben. Telente egyre gyakrabban kezdtünk el széngázszagot érezni – majd a szakemberek megállapították, hogy a gázkazánunk nem működik megfelelően, ráadásul a kéményt is rosszul építették meg.

Mindketten eléggé kétségbeestünk ezen – a házvétel gyakorlatilag minden félretett pénzünket felemésztette. Ekkor jött kolléganőm és az ő életmentő linkkatalógusa. Ráakadt ugyanis egy olyan cégre, akik részletesenek leírják, hogy a napelem rendszer pályázat nemcsak vállalkozások számára elérhető. Ráadásul kollektorok telepítésével is foglalkoznak. Tehát gyakorlatilag mindennel, amire szükségünk volt.

Korábban már gondoltunk a napkollektorra, de addig a pillanatig azt gondoltuk, hogy számunkra ez egy lehetetlen ,,küldetés”. Amikor átböngésztük mi magunk is az oldalt, két, számunkra nagyon kedvező napelem rendszer pályázatot is találtunk. Az egyik egy olyan 500 ezertől 10 millió forintig terjedő kamatmentes hitel, melynek futamideje 20 év. Ráadásul öt és fél évvel ezelőtt kötöttünk egy lakástakarék számlát, mely nemsokára lejár. A hozzátoldott állami támogatás pedig igencsak jól jön most.

Mivel a gázkazán és a kémény javítása rengeteg pénzt emésztett volna fel, így egyértelműen a napkollektorok mellett döntöttünk. Már csak azért is, mert ezzel nem szennyezzük a környezetünket, a levegőt és magunkat sem. Miután felvettük a kapcsolatot az oldal üzemeltetőivel, ők is felhívták a figyelmünket a napelem rendszer pályázatok előnyeire, majd szakembereket küldtek, hogy felmérjék a tetőszerkezetünket.

A tetőszerkezetünk végeredményben nem felelt meg a követelményeknek, de a szakemberek ezt is meg tudtál oldalni. Mivel a ház mellett különálló garázsunk van, azt is megvizsgálták, ennek tetőszerkezete pedig tökéletesen megfelelt. De amint később megtudtuk, földre telepíthető kollektorokat is be tudtak volna szerelni. Így tehát minden akadály elhárult, márcsak ki kellett választanunk, hogy milyen fajta napkollektort szeretnénk.

A szakemberek egyértelműen a hálózatra tölthető fotovoltaikus rendszert ajánlották, hiszen így bekerülünk egy energia adás-vételi körforgásba, melynek segítségével biztosan elkerüljük azt a kellemetlen állapotot, ami az áramkimaradással jár. Hiszen a szolgáltató azonnal küld további áramot számunkra. Így fokozatosan áll be az egyensúly – melynek ideális fogyasztás-termelés váltakozása végeredményben nullára jön ki minden hónap végén.

Őszintén szólva ez a napelem rendszer pályázat (és kedves kolléganőm linkkatalógusa) életmentőnek bizonyult számunkra. El sem tudtom képzelni, mennyi problémánk származott volna még abból, hogy a gázfűtéses rendszerrel bajlódjunk. A kollektoroknak és a cégnek köszönhetően pedig nemcsak rengeteg időt és pénzt spóroltunk meg, hanem gyakorlatilag az egészségünket is biztosítottuk. Ráadásul részesei lettünk egy olyan modern, fenntartható energiafelhasználásnak, mellyel szebbé és élhetőbbé tehetjük a jövőt a gyermekeink számára is.