Linkkatalógus a nyári gumik áráról- egy informatikus szobájában

Van egy barátom, aki annyira imádja a számítógépeket, és olyan dolgokat tud rajta művelni, amit senki más. Például annyira profi az Excel táblák elkészítésénél, hogy nincs előtte lehetetlen. Imádja megtalálni a kiskapukat, új megoldásokkal előrukkolni, az informatika különböző részeit összekötve, azért szegényt sokan is keresik meg azzal, hogy segítsen nekik, mert nem tudnak formázni, vagy függvényt használni, de IT-ra tartozó kérdésekkel is zaklatják.

Úgyhogy ez lett a munkája, egyedi megrendeléseket teljesít cégeknek, segít nekik továbbjutni válságos időszakban és az elképesztő vevői kéréseket teljesíteni nekik. Meg persze az ott dolgozók után képzését is csinálja informatikából, rendszergazda és Excel guru, Photoshop szakember egyszerre, igazi polihisztor.

Igazából nem is nagyon tudnék olyan típusú számítógépes programot mondani, amiből legalább egyet ne ismerne alapszinten. Persze, mondanom sem kell, hogy még programozni is tud. De emellett nagyon szereti a retro dolgokat, van otthon egy Komodor gépe és régi Oroszlánkirályos PC játéka, régi újságcikkek gyülekeznek a számítástechnika fejlődéséről a szobája falán.

Arról pedig nem hajlandó lemondani, hogy saját linkgyűjteményeket csináljon. Az ő fejében egy másfajta rendszer van, és fura logikával összetett linkgyűjtemények a gépén, a vicces, hogy egyszerű jegyzettömbben írja meg őket, abba teszi bele. Ha ő ezen kiigazodik, akkor én nem is szólok már, de az elején nagyon csodálkoztam. Mindig azt mondja, hogy az embert az egyszerű dolgok teszik boldoggá, és hogy néha annyira jó olyan dolgokkal foglalkozni, aminek látja a végét, érzi az eredményét, mert neki hasznos, és nem kell rajta nagyon sokat gondolkodni.

Így készítette el a saját autós linkgyűjteményét, ami a másik szenvedélye. Nem csak képszerkesztő programokban csinál vicces autós képeket és reklám megrendelésekre csodás plakátokat, de hobbi szinten autót is bütyköl néha. A linkgyűjteményt pedig mindig frissíti a legújabb dolgokkal, amik éppen neki kellenek. Legutóbb, amikor nála voltam, akkor éppen akciós nyári gumi árakkal tele lévő linkkatalóguson dolgozott. És akkor bevillant, hogy egyik nap pont ezzel kapcsolatban keresgéltem és találtam egy nagyon jó weboldalt, nálam is aktuális a gumicsere most. Meg is mutattam neki, és nagyon elnyerte a tetszését a gumiabroncsok árusításával foglalkozó oldal, el is kezdte nézegetni, hogy mi minden van rajta.

Milyen szűrők meg keresőmotor, egyből el is mondta nekem az oldal számítástechnikai hátterét, meg hogy hogyan készítették, és meg volt elégedve az árakkal és a felhozatallal is. Elmondta nekem, hogy számomra melyik nyári gumi felelne meg a legjobban, meg milyen méretűt kell vennem az autómhoz, és hogy sose próbáljam meg egyedül kicserélni, mert nagyon fontos, hogy szakember szervizelje, egyrészt el is ronthatom, másrészt arra csak az univerzum vállal garanciát, hogy én jól meg tudom csinálni, főleg amatőrként.

Megnyugtattam, hogy ha piros vegyes zöld hópelyhek hullanának az égről, akkor sem nagyon próbálnám meg emelőkarral feljebb tuszkolni a kocsim magasságát, talán akkor, ha a világ megmentéséről lenne szó, és ez lenne az egyetlen módja. Ezen azért jól elviccelődtünk egy darabig, viszont az oldalon keresztül, mivel láttam is a dolgokat, könnyebb volt elmagyaráznia olyan alap dolgokat, amikről addig fogalmam sem volt. Így ma már kicsit többet tudok az autók működéséről, ő meg általam gazdagabb lett egyetlen linkkel, de az azóta is aktuális és része a kis katalógusának.

Érdekes az emberi természet, meg a személyiségek, hogy két ennyire különböző téma ejti rabul, mint az autók és a számítástechnika. Végül is, bizonyos szempontból mindkettő műszaki téma, de azért nem gyakori ez a párosítás. Még így is, hogy már tudok egyet, s mást a gumik cseréjéről, én inkább maradok a számomra hazai terepen, írom a cikkeimet és próbálok segíteni az embereknek a problémáik megoldásában, mint szakember.