Linkkatalógussal anyósom kegyeiért

Amikor kapcsolatba kerültem párommal, sokgyerekes családban találtam magamat, Terinek, párom édesanyjának, ugyanis van három fia és egy lánya. Ebben a családban, ahol két másik meny-jelölttel „versenyzek”, nehéz megfelelni a tökéletességre törekvő anyósnak.

De történt valami, amiben esélyt láttam, hogy segítsek Terinek, és ezáltal közelebb kerüljek hozzá. Ő és párja kisebb házba költöztek, most, hogy kirepült a fészekből az utolsó gyerek is (a mi közös fészkünkbe). A lányok közt egészséges versengést érzek, hiszen mindenki szeretne megfelelni az anyukának, olyan erősnek, és megfelelőnek mutatkozni, mint amennyire mi annak látjuk.

Tehát Teri és élettársa kisebb házba költöztek, amiben az egész család segítségükre volt. A fiúk fizikai, mi lányok pedig praktikus dolgokban segédkeztünk.

Teri sok mindenben határozott ötlettel állt elő, de a fürdőszobájával kapcsolatos kérdésekben megakadt.

Érthető is, hiszen egy új fürdőszoba kialakítása nehéz kérdés, mert az a belső nyugalom megteremtésére szolgáló helyiség. Ezért olyan atmoszférát kell teremteni ott, ami a lehető legszemélyreszólóbb, ahol az ember teljes nyugalomban el tudja magát engedni. A leghangsúlyosabb része, ami tudattalanul megadja az alaphangulatát a fürdőszobának, az a csempe és a padlólap.

Gondoltam, ha másban nem, ebben talán tudok segíteni Terinek. Mielőtt én is elköltöztem volna otthonról, a szüleimnek is segítettem ebben az ügyben, tudniillik a fürdőszoba padlólap kiválasztásában. Ezt azzal kezdtem, hogy utánanéztem, mi alapján ajánlott padlólapot választani.

Akkor még nem tudtam, mibe vágom a fejszémet, ugyanis ez a kérdés sokkal összetettebb, mint gondoltam. Amikor erre rájöttem, döntöttem el, hogy excelbe gyűjtöm az adatokat, amiket sikerült összegyűjtenem. Egy jó kis linkkatalógus mindig segít tisztábban látni a dolgokat. Szépen sorban összegyűjtöttem a linkeket az ötleteimmel, majd a táblázatot elküldtem Terinek, és miután ő is megnézte a linkeket, együtt megbeszéltük, hogy melyik választás lenne a legoptimálisabb.

Színösszeállítás

A legalapvetőbb kérdéssel kell először megbirkózni. Milyen színű legyen a fürdőszoba nagyja? A padlólapokkal kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy eltérő vagy egy azon színű legyen, mint a helyiség csempézete. Én azt javasoltam mind édesanyámnak, mind Terinek, hogy a padlólap mindenképpen világosabb árnyalatú legyen, hogy ne nyomja össze a teret.

Mintázat

Ha a színválasztással megvagyunk, jöhet a mintázat kérdése. Persze bármilyen mintázatot lerakhatunk, de úgy gondoltam, elég lesz a három legkedveltebből választani, amelyek a hálós, a szőnyegmintás és a diagonális. Én Terinek a diagonális fürdőszobai padlólap-mintázatot ajánlottam, mert újdonsült fürdőszobájuk nem túl tágas, és ha a padlólapokat nem a falakkal párhuzamosan, hanem 45 fokkal elforgatva rakják le, az optikailag növeli a teret. De ő valami különlegesebbre vágyott, így a szőnyegmintánál maradtunk. A padlólapok a fal mentén párhuzamosan állnak, középen pedig diagonálisan. Valóban ez tűnt a legjobb döntésnek, hiszen ez is ugyanúgy nagyobbítja a teret, és izgalmasabb megoldás is.

Méretezés

Amint túl vagyunk a fürdőszobai padlólap mintázatán, elérkezünk a méret-kérdéshez. Mint ahogy már említettem, Teri új fürdőszobája nem túl tágas, ezért a padlólapok méretét illetően is inkább a kisebbek felé hajlottunk.

Minőség, tartósság

A külsőségeket leszámítva, ez a legfontosabb kérdés a fürdőszobai padlólapokkal kapcsolatban, hiszen egy fürdőt az ember nem egy-két évre rendez be, hanem akár életre szólóan, ezért fontos, hogy a padlólap igazán tartós és strapabíró legyen. Abban, hogy a legkiválóbb minőséget válasszuk, a PEI-értékek segítenek. A PEI-skála 1-5-ig terjed, az 5-ös szám jelöli a legnagyobb kopásállóságot, ezért érdemes figyelni ezt az értéket, amikor padlólapot választunk.

Ám nemcsak a PEI-számok alapján dönthetünk. A világosabb padlólapok jobban ellenállnak az idő viszontagságainak, és ha megnézzük a lapok hátulját, és azt látjuk, hogy az is világos, nyers kerámia színű, az a jó minőség garanciája.

Miután végre eldöntöttük, milyen padlólapot szeretne Teri, már csak azt kellett kitalálunk, mégis mennyi lapra lesz szükségük. Ehhez pontosan le kellett mérnünk a területet, amit belepni terveztek (ebben segítettek a fiúk is). A vágási felületek és a padlólapok törékenysége miatt érdemes 20-30%-kal többet vásárolni a kiszámolt mennyiségnél. Ezt nehezen hitte el nekem Teri, de fiai segítségével meggyőztük az igazunkról. Nem beszélve arról, amire én nem is gondoltam, hogy tartalékba sem ártana eltenni egy-két dobozzal a lapokból, ha esetleg történne valami szerencsétlenség, legyen mivel kipótolni a hiányt.

A projekt sikeres volt. Teri és párja nagyon örülnek új fürdőszobájuknak, én pedig annak, hogy anyósjelöltem közelebb engedett magához.

fürdőszoba padlólap