A műszaki embereknek is elkél a segítség, ha gázpalackot kell venni

Mivel én sose mondhattam el magamról, hogy technológia területén nagyon gyakorlott lennék, ezért már gyerekkorom óta egy bizonyos misztikus légkör lengi körbe a szemem előtt a mérnököket. Nem feltétlenül kell ehhez a legnagyobb egyetemekről diplomával rendelkeznie, elég, ha tudja, hogyan kell leszerelni és megolajozni egy ajtót vagy meghegeszteni valamit. Az utóbbi hetekben azonban rájöttem, hogy én is tudok valamit csinálni egy műhelyben: amikor vészhelyzet áll elő egy gázpalack kiürülése miatt, akkor még mindig lehetek én az, aki a leggyorsabban tud cselekedni.

Pár héttel ezelőtt hétvégi programként egy volt gimnáziumi osztálytársamhoz utaztunk, aki műszaki főiskolát végzett, és mindig is nagyon értett a kétkezi dolgokhoz. Már az első nap, megkérdezte tőlünk, hogy nem akarjuk-e megnézni a műhelyét. Én azonnal lecsaptam a lehetőségre, bár lehet, hogy a többiek nem lelkesültek ennyire érte – de bárhogy is van, tíz perc múlva már mind a kis fából készült helyiségben toporogtunk.

Az asztalon épp egy felboncolt fűnyíró állt, ami, mint kiderült, nem volt hajlandó beindulni, ezért kezelésbe kellett vegye. Talán ez lett volna a legizgalmasabb része a helyiségnek, de ami az én figyelmemet jobban lekötötte, az a sarokban álló, pókhálós grillsütőjük volt. Meg is jegyeztem, hogyha azt sikerülne kiszabadítani, akkor akár azon is süthetnénk a holnapi ebédet.

„Sajnos az nem fog menni, mivel gázpalackkal működik, de azt a múltkor elhasználtam másra” – mondta ő sajnálkozva. Újat pedig nem akar venni, mert ahhoz autóba kéne pattannia, és elmennie a városba. Én erre azonban előkaptam a telefonomat, és mondtam, hogy gyorsan nézzük meg, kik foglalkoznak ezzel, kiktől lehet házhozszállítást kérni, és kiknél milyen gázpalack árakkal találkozhatunk.

Rövid keresés után rá is akadtam egy linkkatalógusra, ami gázpalackokkal foglalkozó oldalakat gyűjtött össze, és minden kérdésünkre választ adott. A lehetséges jelöltekből kiválasztottuk az, ahol a gázpalack ár a lehető legkedvezőbb volt még a házhozszállítással együtt is, és pillanatokon belül már a telefon is megvolt. Hatalmas szerencsénkre a hétvége előtti utolsó gázpalackot pont egy közeli faluba hozták volna, így könnyen belefértünk még mi is a körbe, így meg volt oldva a problémánk.

Az asztalhoz visszaülve tovább mutogattam a telefonomon, hogy mi mindent lehet könnyen elintézni egy linkkatalógus segítségével. Ő cserébe megnézte velem a gázpalackos oldalt, amit az előbb találtunk, és mesélt nekem egy kicsit arról, hogy mi is történt most. Azt tudtam például, hogy a PB gázpalack, amit rendeltünk, az elsősorban tűz gyújtására, főzésre, sütésre vagy melegítésre használható, de például már érdekesség volt, hogy az a szag, amit mi gázszagként ismerünk, valójában csak egy hozzáadott dolog. A célja csupán annyi, hogy könnyen észrevegyünk, hogyha az amúgy szagtalan gáz szivárog.

Ezután tovább mutogatta nekem, hogy hány másik fajta gázpalackkal lehet még találkozni, ami engem nagyon meglepett. Ott volt a corgon palack, amit hegesztésnél és egyéb ipari alkalmazásoknál lehetett használni védőgázként, és találkoztunk a nitrogén palackkal, amit akár a tűzoltáshoz is lehet használni. Lehet például hélium palackot is rendelni, amit eddig mindig a karneválokhoz és a lufikhoz kapcsoltam, de most megtudtam, hogy akár az atomreaktorokban is lehet vele találkozni!

gázpalack ár
gázpalack ár

A történet vége szerencsére az lett, hogy a házhozszállítás tényleg időben kiért, és másnap beszerelhettük a PB gázpalackot a sütőbe. Ehhez még egy kicsit szórakozni kellett a szelepekkel és a csövekkel, illetve nagyon oda kellett figyelnünk arra, hogy biztonságos legyen az egész rendszer, de a végén sikerült meggyújtanunk a lángot és egy fantasztikus ebédet sütnünk. A tanulság: a linkkatalógus megmentheti az ember hétvégéjét – ugyanúgy az is, hogyha tartunk egy extra gázpalackot otthon. Vagy ha találunk valakit, aki nagyon gyors házhozszállításra képes.